Pierożki chinkali

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Pierożki te są ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Wcale nie są trudne do przygotowania, a efekt na pewno zachwyci ni jedną osobę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 25 sztuk

    Ciasto:
    500g mąki do pierogów
    250ml gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju

    Farsz:
    300g mielonej wołowiny
    200g mielonej wieprzowiny
    1 posiekana drobno cebula
    1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    1 pęczek posiekanej pietruszki
    ¾ szklanki bulionu
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierożki chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, olej i dodajemy sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ciasto szklaną miską lub przekładamy do woreczka i pozwalamy odpocząć minimum 30 minut.
    W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie, długo wyrabiamy, tak by mięso "wpiło" cały bulion.
    Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy okrągłe kółka o średnicy ok 12cm. Na każdy krążek nakładamy po odrobinie farszu, a następnie zlepiamy do góry, na 8 zakładek. Czubek sakiewki "przekręcamy" nadając pierożkom ostateczny kształt. Chinkali gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 minut od wypłynięcia pierożków na wierzch. Podajemy polane odrobiną masła i oprószone kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować