Pierożki chinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dolewamy wodę, olej i dodajemy sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ciasto szklaną miską lub przekładamy do woreczka i pozwalamy odpocząć minimum 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i dokładnie, długo wyrabiamy, tak by mięso "wpiło" cały bulion.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy okrągłe kółka o średnicy ok 12cm. Na każdy krążek nakładamy po odrobinie farszu, a następnie zlepiamy do góry, na 8 zakładek. Czubek sakiewki "przekręcamy" nadając pierożkom ostateczny kształt. Chinkali gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 minut od wypłynięcia pierożków na wierzch. Podajemy polane odrobiną masła i oprószone kolorowym pieprzem.
Komentarze