Ciasto milky way (mleczna kanapka)

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Deser, którym zajadają się dzieci, możesz bez problemu zrobić w domu! Nie jest skomplikowane, a krem ma pyszny mleczny smak.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o wymiarach 18x28cm

    Biszkopt:
    80g mąki tortowej
    80g mąki ziemniaczanej
    100g drobnego cukru
    5 jajek
    20g (1 łyżka) ciemnego kakao
    4 łyżki oleju
    8g (1½ łyżeczki) proszku do pieczenia

    Krem:
    250g masła
    100g drobnego cukru
    125ml mleka 2%
    120g (1 szklanka) mleka w proszku
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Polewa:
    60ml śmietanki 30%
    60g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Desery

Ciasto milky way (mleczna kanapka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych dodajemy partiami drobny cukier i ubijamy za każdym razem do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po jednym żółtku, a na końcu wolnym strumieniem wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy szpatułką- delikatnie i kulistymi ruchami, tylko do momentu połączenia składników.
    Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok 30 minut. Po upieczeniu wbijamy wykałaczkę w środek, jeśli jest sucha, nie obrana, tzn. że ciasto jest dobrze upieczone.
    Pozostawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy na dwa blaty.
  • 2. Cukier oraz mleko umieszczamy w rondelku z grubym dnem i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie gotujemy!
    Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy na gładki krem. Powoli dodajemy syrop cukrowy na mleku oraz esencję waniliową. Dobrze ubity krem schładzamy w lodówce, a następnie przekładamy nim blaty, dociskając delikatnie górny.

    Wierzch ciasta dekorujemy czekoladowym ganache. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pozostawiamy na dwie minuty. Po tym czasie intensywnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Porady

Biszkopt przed przełożeniem kremem warto nieco skropić, by zachował świeżość jak najdłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować