Ciasteczka orzechowe bez pieczenia. Idealne dla miłośników orzechów, czekolady i nutelli.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 ml wody
150 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
150 g masła
250 g herbatników
200 g mielonych orzechów ( włoskie lub laskowe)
Dodatkowo:
3 duże łyżki nutelli
4 łyżki posiekanych orzechów lub herbatbiowe lub migdałów
Gniazda orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do blendera włóż herbatki i zmiel.
2.Do garnka wlej wodę wsyp cukier, masło oraz połamaną czekoladę. Gotuj aż składniki się połączą i rozpuszczą.
3.Garnek ściągnij z palnika. Wsyp mielone orzechy i zmielone herbatniki.
4.Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
5.Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w posiekanych orzechach lub herbatnikach i zrób dziurkę palcem (tak jak w kluskach śląskich).
6.Do worka cukierniczego włóż nutelle. Wyciskaj nutelle do dołków zrobionych w ciasteczkach.
7.Ciastka włóż do lodówki na przynajmniej 30 min. aby dobrze się schłodziły. Gotowe. Smacznego!
Porady
Zamiast mielonych orzechów można użyć mielonych migdałów też ciasteczka wychodzą pyszne.
Komentarze