Ciasto kierowniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych na sztywno białek dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijać. Dodać żółtka, po wymieszaniu, dodać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Można dodać trochę oleju wtedy biszkopt będzie bardziej mokry. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Masa budyniowa:
Na 1 litrze mleka ugotować budynie ugotować zgodnie przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować, następnie stopniowo dodawać wystudzony budyń. Miksować aż do uzyskania jednolitej masy.
Masa śmietanowa:
Zimną śmietanę 30% upić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, pozostawić do wystudzenia, a następnie dodać do śmietany pod koniec ubijania.
Składanie ciasta:
Na wystudzony biszkopt wyłożyć całą masę budyniową, następnie wyłożyć na nią warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować puszkę masy kajmakowej, przykryć ją drugą warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę śmietanową. Wyrównać i posypać migdałami, startą czekoladą lub kakaem.
Smacznego!
Komentarze