Placuszki nadziewane nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na papierze do pieczenia wyłóż nutelle formując małe kręgi, jedna łyżeczka jeden kółko. Ma wyjść sześć krążków. Włóż do zamrażalki na 30 min
2.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wymieszaj. Jajko olej, mleko i cukier waniliowy zmiksuj aż cukier się rozpuści. Dodawaj po jednej łyżce mąki stale miksując. Gdy ciasto będzie gładkie i wszystkie składniki się połącza odstaw na 15 min żeby odpoczęło. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wlej małą porcje ciasta, smaż aż spod się zrumieni, nałóż jeden krążek zamrożonej nutelli, zalej ciastem odwróć na drugą stronę i smaż do zrumienienia.
3.Usmaż tak 6 placuszków. Po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Można też udekorować bitą śmietana i świeżymi owocami.
Komentarze