Domowe kajmaki to smaki mojego dzieciństwa, pyszne, słodkie, masa kokosowa w połączeniu z nutą orzechową tworzy zgrany duet. Idealne na słodki poczęstunek czy przyjęcie urodzinowe dla dzieci.
Tradycyjne, smaczne i domowe.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie suchych wafli
Masa kakaowo-orzechowa:
15 dag masła
2 pełne łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżki mielonych orzechów włoskich
100 ml mleka 2%
5 dag mleka w proszku
8 dag cukru
Masa kokosowa:
20 dag masła
10 dag wiórek kokosowych białych
12 dag cukru
120 ml mleka 2%
10 dag mleka w proszku
Andruty kokosowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa kakaowo-orzechowa:
Masło, cukier, płynne mleko, oraz kakao, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje, wsypujemy mielone orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż będzie gęste jednolita masa.
2.Masa kokosowa:
Masło, cukier, płynne mleko zagotowujemy w rondelku, gdy się połączy, wsypujemy wiórka kokosowe, zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż masa się połączy i nie będzie grudek, ma być jednolita.
3.Przełożenie:
Na pierwszy suchy wafel, rozsmarowujemy połowę jeszcze ciepłej masy kakaowo-orzechowej, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy połowę masy kokosowej, przykrywamy trzecim waflem i smarujemy resztą masy kakaowej, przykrywamy czwartym waflem i smarujemy resztą masy kokosowej, przykrywamy ostatnim waflem. Całość dociskamy ciężką deseczką aby masy dokładnie się skleiły, po upływie paru godzin dekorujemy je płynną rozpuszczoną polewą z białej czekolady, odstawiamy najlepiej na całą noc.
Komentarze