Ciasto herbatnik

4.39 (195 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To idealne ciacho na każdą okazję, wygląda rewelacyjnie, tak też smakuje. Połączenie biszkoptu z masą budyniową, karmelem i herbatnikami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt :
    10 jajek
    10 łyżek cukru
    10 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na krem:
    1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    500 ml mleka
    250 gr masła
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    2 duże paczki herbatników
    1 puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

4.39 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Herbaty

Ciasto herbatnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i po jednym żółtku. Ubijamy masę jajeczna na puch. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt.w 180* około 30 minut. Zimny biszkopt przekroić na pół na dwa blaty.
    Krem:
    Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Masło zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na puch.
    Masę budyniową dzielimy na trzy części. Jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ,pozostałe dwie po równo.
    Układanie ciasta:
    1. pierwszy blat biszkoptu
    2. jedna część kremu budyniowego
    3. warstwa herbatników
    4. masa toffi (kajmak)
    5. warstwa herbatników
    6. druga część kremu budyniowego
    7. drugi blat biszkoptu
    8. wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu budyniowego i posypujemy pokruszonymi herbatnikami.

Porady

Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować