Ciasto herbatnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i po jednym żółtku. Ubijamy masę jajeczna na puch. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy biszkopt.w 180* około 30 minut. Zimny biszkopt przekroić na pół na dwa blaty.
Krem:
Budyń gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Masło zmiksować z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na puch.
Masę budyniową dzielimy na trzy części. Jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ,pozostałe dwie po równo.
Układanie ciasta:
1. pierwszy blat biszkoptu
2. jedna część kremu budyniowego
3. warstwa herbatników
4. masa toffi (kajmak)
5. warstwa herbatników
6. druga część kremu budyniowego
7. drugi blat biszkoptu
8. wierzch ciasta smarujemy cienką warstwą kremu budyniowego i posypujemy pokruszonymi herbatnikami.
Komentarze