Ciasto Wafelkowo Orzechowe

4.5 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowych gości, oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z nutką smaku kakaowego z orzechami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ciasto bez pieczenia.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 300 g wafelków kakaowych
    • 200 g orzechów ziemnych solonych
    • 200 g herbatników kakaowych
    • 330 ml śmietany 30%
    • 500 g mascarpone
    • 200 g masy kajmakowej
    • Odrobinę mleka
    • Czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Ciasto wafelkowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Wafelki kakaowe kruszę, orzechy przekładam do woreczka i rozbijam na mniejsze części.
    Na dnie formy układam namoczone w mleku herbatniki i smaruję cienko masą kajmak.
  • masa 2. Śmietanę ubijam z mascarpone mikser około 5 minut. Następnie 1/3 masy odkładam a do pozostałej dodaję pokruszone wafelki i połowę orzechów. Połowę tej masy wykładam na masę kajmak.
  • masa 3. Ponownie układam herbatniki namoczone w mleku. Do pozostałej masy z wafelkami dodaję 1 łyżkę masy kajmak i dokładnie mieszam, Masę wykładam na herbatniki
  • masa 4. Masę przykrywam ostatnią warstwą z herbatników, smaruję masą kajmak, następnie układam masę białą
  • ciasto 5. Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach łączę z pozostałymi orzechami i posypuję wierzch ciasta.
    Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować