Frużelina truskawkowa z bazylią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smak lata zamknięty w małym słoiczku. Takie truskawki będą świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4 słoiki po 400g)
    1kg truskawek
    5-6 gałązek świeżej bazylii (nie suszonej)
    6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców)
    Skórka starta z ½ cytryny
    2,5 szklanki wody
    4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele Przetwory

Frużelina truskawkowa z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frużelina truskawkowa z bazylią 1. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Kisiel Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować