Smak lata zamknięty w małym słoiczku. Takie truskawki będą świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, gofrów, tarteletek i… wyjadania łyżką.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
(na 4 słoiki po 400g)
1kg truskawek
5-6 gałązek świeżej bazylii (nie suszonej)
6-8 łyżek cukru (w zależności od słodkości owoców)
Skórka starta z ½ cytryny
2,5 szklanki wody
4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
Frużelina truskawkowa z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Kroimy w zależności od wielkości owoców na 2 lub 4 części. Bazylie myjemy i drobno siekamy. Ścieramy skórkę z połówki cytryny. Owoce umieszczamy w garnku i dosypujemy cukier. Dolewamy dwie szklanki wody i doprowadzamy owoce do wrzenia. W pól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i przelewamy gorące do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.
Komentarze