Duże kawałki truskawek zatopione w lśniącym żelu, a raczej domowym kisielu, to idealny dodatek do ciast, lodów, gofrów, bitej śmietany i innych deserów. Ważne jest aby owoce były jak najwyższej jakości i, żeby ich nie rozgotować.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
truskawki - 1 kg
cukier kryształ - 200 g
sok z 1/2 cytryny
mąka ziemniaczana – 2 łyżki
woda – 1 szk.
Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, osączyć i pozbawić szypułek. Następnie większe owoce pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty.
2.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą o wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę.
Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Komentarze