Frużelina truskawkowa

4.85 (165 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Duże kawałki truskawek zatopione w lśniącym żelu, a raczej domowym kisielu, to idealny dodatek do ciast, lodów, gofrów, bitej śmietany i innych deserów. Ważne jest aby owoce były jak najwyższej jakości i, żeby ich nie rozgotować.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • truskawki - 1 kg
    cukier kryształ - 200 g
    sok z 1/2 cytryny
    mąka ziemniaczana – 2 łyżki
    woda – 1 szk.
Wystaw ocenę:

4.85 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele Przetwory

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frużelina truskawkowa 1. Truskawki umyć, osączyć i pozbawić szypułek. Następnie większe owoce pokroić, przełożyć do garnka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Owoce zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Wlać sok z cytryny, garnek postawić na kuchence i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą o wlać do gotujących się truskawek. Energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę.
    Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować