Frużelina truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonale nadaje się do ciast a nawet do smarowania pieczywa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg truskawek
    80 dkg cukru
    600 ml wody
    4 łyżeczki soku z cytryny
    7 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    100 ml wody do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Frużelina truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na kawałeczki. Wrzucić go garnka, wsypać cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Wstawić na kuchenkę gazową, podgrzewać aż truskawki będą miękkie i częściowo rozpadały się. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do gotujących się truskawek ciągle mieszając aż zgęstnieję. Przygotować słoiki wyparzone nakładać gorącą frużelinę, zakręcić słoiki. Przywrócić do góry dnem , przykryć kocykiem. Pozostawić aż całkowitego wystygnięcia. Następnie można wynieść do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ziemniaczana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować