Frużelina truskawkowa

  • wyświetlono: 481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Doskonale nadaje się do ciast a nawet do smarowania pieczywa.

Świeca Urszula
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

2 kg truskawek
80 dkg cukru
600 ml wody
4 łyżeczki soku z cytryny
7 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
100 ml wody do rozpuszczenia mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina truskawkowa

  • 1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na kawałeczki. Wrzucić go garnka, wsypać cukier, wlać wodę i sok z cytryny. Wstawić na kuchenkę gazową, podgrzewać aż truskawki będą miękkie i częściowo rozpadały się. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą. Wlać do gotujących się truskawek ciągle mieszając aż zgęstnieję. Przygotować słoiki wyparzone nakładać gorącą frużelinę, zakręcić słoiki. Przywrócić do góry dnem , przykryć kocykiem. Pozostawić aż całkowitego wystygnięcia. Następnie można wynieść do spiżarni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiMama mnie nauczyłaszkoła babcimąka ziemniaczanaPrzetworyfruzelina truskawkowa

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina Jagodowa

Polecam zrobić sobie samodzielnie...

Malinowa frużelina

Dodane przez: Jaga85

Malinowa frużelina

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje...

frużelina wiśniowa

Dodane przez: cook and look

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa idealna do gofrów,...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: anamarisworld

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa - Idealna do...

Frużelina porzeczkowa

Dodane przez: danusia19671

Frużelina porzeczkowa

Kiedyś robiłam tylko soki lub dżemy...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: bogusia82

Frużelina wiśniowa

Frużelina z wiśni to doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE