Frużelina truskawkowa

  • wyświetlono: 2475 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 3

Smakuje wybornie, szczególnie że z własnej działki.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 kg truskawek
1-1,5 szklanki cukru (zależy od słodyczy truskawek)
sok z jednej średniej cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
około 50-100 ml zimnej wody do rozpuszczenia mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina truskawkowa

  • 1. Umyłem truskawki, usunąłem szypułki, większe owoce przekroiłem na połówki lub na ćwiartki.
    Włożyłem owoce do garnka, zasypałem cukrem ( szklankę cukru, potem dosłodziłem wg smaku).
    Odstawiłem garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
    Podgotowałem truskawki na małym ogniu - dodałem sok z cytryny.
    Gdy owoce zmiękły dodałem mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
    Przełożyłem frużelinę do wyparzonych słoików i zakręciłem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: kuchniamaryny

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to świetny dodatek...

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Frużelina ananasowo-truskawkowa

Szybki sposób na domowe przetwory....

Frużelina borówkowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Frużelina borówkowa

Zapraszam na smakowitą frużelinę...

Frużelina wiśniowa

Dodane przez: Cukiereczek

Frużelina wiśniowa

Frużelina to owoce w żelu. Konsystencją...

.

Dodane przez: Anitka0804

Frużelina Jagodowa

Polecam zrobić sobie samodzielnie...

Malinowa frużelina

Dodane przez: Jaga85

Malinowa frużelina

Przygotowaną frużelinę wykorzystuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE