Fasolka po bretońsku

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne danie jednogarnkowe. Rozgrzeje i nasyci, nie tylko w ponure dni. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg białej fasoli Jaś
    3 duże marchewki
    360 gr surowego boczku wędzonego
    1 pęto kiełbasy, np. z pieca
    4 parówki wieprzowe
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    2 łyżki suszonego majeranku
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    1 kostka rosołowa
    Sól, pieprz do smaku
    3 łyżki oleju
    2 łyżki mąki
    Woda
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przepłukać w zimnej wodzie, zalać aby była całkowicie przykryta i odstawić ją przez noc, aby spęczniała. Następnego dnia dolać trochę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową i fasolę ugotować do miękkości. Marchewkę obrać, umyć i ugotować do miękkości. Ugotowane pokroić w małą kostkę, lub przecisnąć przez siatkę do jarzyn. Dodać do fasoli.
  • 2. Cebulę i czosnek obrać z łupin i posiekać na drobno. Boczek oraz wędliny pokroić w mniejszą kostkę. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać pokrojone wędliny i boczek i całość przyrumienić. Całość dodać do ugotowanej fasolki. Następnie dodać przecier pomidorowy i musztardę i dokładnie wymieszać. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem. Gotować jeszcze ok. 5 minut na wolnym małym ogniu, często mieszając. Jeżeli mieszanka będzie za gęsta dodać nieco wody i doprowadzić do ponownego gotowania. Jeżeli będzie za rzadkie, mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody i całość zagęścić i ponownie zagotować. Danie można zamrozić.

Porady

Składniki podane na 6-8 porcji. Danie można zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować