Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę przepłukać w zimnej wodzie, zalać aby była całkowicie przykryta i odstawić ją przez noc, aby spęczniała. Następnego dnia dolać trochę wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kostkę rosołową i fasolę ugotować do miękkości. Marchewkę obrać, umyć i ugotować do miękkości. Ugotowane pokroić w małą kostkę, lub przecisnąć przez siatkę do jarzyn. Dodać do fasoli.
2.Cebulę i czosnek obrać z łupin i posiekać na drobno. Boczek oraz wędliny pokroić w mniejszą kostkę. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, dodać cebulę z czosnkiem i zeszklić. Dodać pokrojone wędliny i boczek i całość przyrumienić. Całość dodać do ugotowanej fasolki. Następnie dodać przecier pomidorowy i musztardę i dokładnie wymieszać. Przyprawić majerankiem, solą, pieprzem. Gotować jeszcze ok. 5 minut na wolnym małym ogniu, często mieszając. Jeżeli mieszanka będzie za gęsta dodać nieco wody i doprowadzić do ponownego gotowania. Jeżeli będzie za rzadkie, mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody i całość zagęścić i ponownie zagotować. Danie można zamrozić.
Porady
Składniki podane na 6-8 porcji. Danie można zamrozić.
Komentarze