Fasolka po bretońsku na wędzonych żebrekach

4.49 (206 ocen)

Nigdy sama nie robiłam fasolki, więc nadszedł i jej czas :)

Składniki:

  • ok 3 szklanki fasoli jaś
    1 płat wędzonych żeberek
    2 laski dobrej wiejskiej kiełbasy
    1 mały koncentrat pomidorowy (200 g)
    1 łyżka łagodnej pasty paprykowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka cząbru
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki chili
    1/2 łyżeczki cukru
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.49 (206 ocen)

Fasolka po bretońsku na wędzonych żebrekach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę namoczyć na kilka godzin, a następnie gotować w nieosolonej wodzie około 2 godzin, aż zacznie mięknąć. Dodać wędzone żeberka, liść i ziela. Gotować do miękkości fasoli i mięsa.
  • 2. Mięso wyjąć i obrać z kości. Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć i razem z mięsem dodać do fasoli. Doprawić, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola jaś Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować