FASOLKA PO BRETOŃSKU

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej.Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe.Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy.Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu.Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek.

  • 60 min

Składniki:


  • 500g białej fasolki typu Piękny Jaś
    6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania)
    6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej)
    1 szt.większej cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    8-10 ziarenek ziela angielskiego
    świeże gałązki tymianku
    łyżeczka mielonego kminku
    1-2 łyżki majeranku
    łyżeczka słodkiej papryki
    pół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej papryki
    pół łyżeczki cukru
    sól i pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
    mąka do zasmażki ( ja nie robiłam)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki fasolka po bretońsku 1. Przygotowałam składniki.
  • fasola 2. Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie.
  • fasola przyprawy 3. Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola.
    Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe.
  • fasola 4. Odstawiłam.
  • wędzonka 5. Cebulę pokroiłam w kostkę.
    Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc.
    Pokroiłam wędzonkę w kostkę
  • szynka cebula 6. i dodałam ją do cebuli.
  • kiełbasa 7. Kiełbasę również pokroiłam w kostkę.
    Można jak wolicie w plasterki.
  • czosnek tymianek 8.
    Starłam ząbki czosnku i posiekałam świeży tymianek.
  • cebula kiełbasa cebula 9. Dodałam zioła i przyprawy.
    Wymieszałam i smażyłam wszystko przez około 5 minut.
  • pomidory 10. W czasie gdy wszystko się smażyło i cudownie pachniało, sparzyłam pomidory i obrałam ze skóry.Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
  • pomidory 11. Dodałam je do smażonej kiełbasy.
    Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut.
  • fasolka 12. Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką.
  • fasolka po bretońsku 13. Dusiłam aż smaki się połączyły.
    Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy.
    Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
    Smacznego!

Porady

Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować od razu w większej ilości i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować