FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • wyświetlono: 7328 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej.Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe.Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy.Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu.Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek.

duszek
  • 60min

Składniki


500g białej fasolki typu Piękny Jaś
6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania)
6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej)
1 szt.większej cebuli
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
8-10 ziarenek ziela angielskiego
świeże gałązki tymianku
łyżeczka mielonego kminku
1-2 łyżki majeranku
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej papryki
pół łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
mąka do zasmażki ( ja nie robiłam)

Sposób przygotowania przepisu:

FASOLKA PO BRETOŃSKU

  • składniki fasolka po bretońsku1. Przygotowałam składniki.
  • fasola2. Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie.
  • fasola przyprawy3. Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola.
    Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe.
  • fasola4. Odstawiłam.
  • wędzonka5. Cebulę pokroiłam w kostkę.
    Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc.
    Pokroiłam wędzonkę w kostkę
  • szynka cebula6. i dodałam ją do cebuli.
  • kiełbasa7. Kiełbasę również pokroiłam w kostkę.
    Można jak wolicie w plasterki.
  • czosnek tymianek8.
    Starłam ząbki czosnku i posiekałam świeży tymianek.
  • cebula kiełbasa cebula9. Dodałam zioła i przyprawy.
    Wymieszałam i smażyłam wszystko przez około 5 minut.
  • pomidory10. W czasie gdy wszystko się smażyło i cudownie pachniało, sparzyłam pomidory i obrałam ze skóry.Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
  • pomidory11. Dodałam je do smażonej kiełbasy.
    Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut.
  • fasolka12. Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką.
  • fasolka po bretońsku13. Dusiłam aż smaki się połączyły.
    Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy.
    Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
    Smacznego!

Porady

Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować
od razu w większej ilości i zamrozić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylafasolkafasolka po bretońsku

Komentarze

Podobne przepisy

Fasola po bretońsku

Dodane przez: mariwanna

Fasola po bretońsku

Do garnka oprócz fasoli wrzuciłam...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: danusia19671

Fasolka po bretońsku

Uwielbiam fasolkę po bretońsku,...

Dodane przez: Karioka

Ekspresowa fasolka po bretońsku

Dzięki fasolce konserwowej czas...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: aga888

Fasolka po bretońsku

Pyszna fasolka po bretońsku, prosta...

Fasolka po bretońsku

Dodane przez: Milena127

Fasolka po bretońsku

Pyszna, smaczna fasolka po bretońsku.Idealne...

Fasolka po bretońsku.

Dodane przez: AnetaZN

Fasolka po bretońsku

Prosty przepis na sycącą, domową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE