REKLAMA

FASOLKA PO BRETOŃSKU

wyświetlono: 7905 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej.Fasola, pomidory, kiełbasa albo wędzony boczek i danie gotowe.Temu nieskomplikowanemu i jednogarnkowemu daniu smak nadają przyprawy.Każda z Was doprawia ją zapewne po swojemu.Podstawą jest czosnek, majeranek, tymianek i kminek.

opublikowany: 30.09.2013
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:


  • 500g białej fasolki typu Piękny Jaś
    6 szt.świeżych pomidorów (ewentualnie z puszki)
    1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 laska kiełbasy ( wybór rodzaju zostawiam każdemu wedle uznania)
    6 plasterków wędzonego boczku ( ja użyłam szynki wędzonej surowej)
    1 szt.większej cebuli
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    8-10 ziarenek ziela angielskiego
    świeże gałązki tymianku
    łyżeczka mielonego kminku
    1-2 łyżki majeranku
    łyżeczka słodkiej papryki
    pół łyżeczki (ossstra!) wędzonej ostrej papryki
    pół łyżeczki cukru
    sól i pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
    mąka do zasmażki ( ja nie robiłam)
Ocena:

(średnia 4.5 z 199 głosów)

Jak zrobić FASOLKA PO BRETOŃSKU?
Sposób przygotowania:

  • składniki fasolka po bretońsku 1. Przygotowałam składniki.
  • fasola 2. Fasolę namoczyłam na noc w zimnej wodzie.
  • fasola przyprawy 3. Na drugi dzień odlałam wodę w której moczyła się fasola.
    Zalałam świeżą i gotowałam do miękkości, dodając ziele angielskie i liście laurowe.
  • fasola 4. Odstawiłam.
  • wędzonka 5. Cebulę pokroiłam w kostkę.
    Zeszkliłam ją na oliwie, lekko soląc.
    Pokroiłam wędzonkę w kostkę
  • szynka cebula 6. i dodałam ją do cebuli.
  • kiełbasa 7. Kiełbasę również pokroiłam w kostkę.
    Można jak wolicie w plasterki.
  • czosnek tymianek 8.
    Starłam ząbki czosnku i posiekałam świeży tymianek.
  • cebula kiełbasa cebula 9. Dodałam zioła i przyprawy.
    Wymieszałam i smażyłam wszystko przez około 5 minut.
  • pomidory 10. W czasie gdy wszystko się smażyło i cudownie pachniało, sparzyłam pomidory i obrałam ze skóry.Pokroiłam je na mniejsze kawałki.
  • pomidory 11. Dodałam je do smażonej kiełbasy.
    Wymieszałam i smażyłam jeszcze przez 5 minut.
  • fasolka 12. Przełożyłam wszystko do garnka z fasolką.
  • fasolka po bretońsku 13. Dusiłam aż smaki się połączyły.
    Dodałam na koniec koncentrat pomidorowy.
    Można ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
    Smacznego!

Porady

Taką dopieszczoną i domową fasolkę można przygotować od razu w większej ilości i zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Fasolka po bretońsku

Do fasolki nie trzeba mnie długo namawiać :)

kategoria: Dania główne fasolka po bretońsku opublikowany: 22.08.2012 | wyświetlono: 24932 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 3
Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce naKońcuJęzyka

Fasolka po bretońsku

Proste, smaczne danie dla całej rodziny

kategoria: Dania główne sos pomidorowy fasolka po bretońsku opublikowany: 02.05.2014 | wyświetlono: 3836 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE