W chłodniejsze dni sprawdzi się idealnie. Sycąca, pożywna, popularna i lubiana niemal w każdym domu. My często do niej wracamy szczególnie jesienią i zimą.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
400 g fasoli Jaś
250 g kiełbasy wiejskiej
200 g boczku surowego
1 mała papryka czerwona
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
1 puszka pomidorów w krojonych
0,5 litra przecieru pomidorowego
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
Fasolka po bretońsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc, żeby napęczniała. Następnego dnia wodę odlać, zalać nową wodą i ugotować do miękkości fasoli razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni i dodać do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera umyć, obrać, pokroić w kostkę lub plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę posiekać.
2.Wszystko razem podsmażyć na patelni po smażeniu kiełbasy i boczku ( ewentualnie dolać trochę oleju). Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z fasolą, gotować do miękkości warzyw. Wlać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i chwilę razem podgotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze