Fasolka po bretońsku z warzywami

4.48 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W chłodniejsze dni sprawdzi się idealnie. Sycąca, pożywna, popularna i lubiana niemal w każdym domu. My często do niej wracamy szczególnie jesienią i zimą.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g fasoli Jaś
    250 g kiełbasy wiejskiej
    200 g boczku surowego
    1 mała papryka czerwona
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    kawałek selera
    1 puszka pomidorów w krojonych
    0,5 litra przecieru pomidorowego
    3 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    słodka i ostra papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Fasolka po bretońsku z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc, żeby napęczniała. Następnego dnia wodę odlać, zalać nową wodą i ugotować do miękkości fasoli razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni i dodać do fasoli. Marchewki, pietruszkę i selera umyć, obrać, pokroić w kostkę lub plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski, cebulę posiekać.
  • 2. Wszystko razem podsmażyć na patelni po smażeniu kiełbasy i boczku ( ewentualnie dolać trochę oleju). Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z fasolą, gotować do miękkości warzyw. Wlać pomidory z puszki, przecier pomidorowy i chwilę razem podgotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować