Fasolka po bretońsku

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Fasolka po bretońsku kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiam smak polskiej fasoli Jaś skąpanej w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem lekkiej kiełbasy. Mój przepis na fasolkę zawiera wyraźną nutkę pikanterii, a także czosnku, ziół i owoców jałowca :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 500 g fasoli Piękny Jaś
    - 1 kiełbasa z piersi kurczaka
    - 1 kiełbasa z szynki
    - 1 puszka pomidorów krojonych
    - 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
    - 1 duża cebula biała
    - 3 ząbki czosnku
    - olej rzepakowy (do smażenia)

    PRZYPRAWY
    - 3 łyżeczki cukru trzcinowego
    - 2 łyżeczki majeranku
    - 1 łyżeczka cząbru
    - 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    - szczypta kminku
    - liść laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 6 ziarenek owoców jałowca
    - szczypta sody oczyszczonej
    - sól do smaku
    - pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).
    Na drugi dzień zalewamy ją świeżą wodą i gotujemy do miękkości (około 1,5 godziny na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, liścia laurowego, ziela angielskiego i owoców jałowca.
  • 2 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na odrobinie oleju rzepakowego.
  • 3 3. Obie kiełbasy kroimy w plasterki, dodajemy je do cebulki i chwilę przesmażamy do momentu lekkiego zarumienienia kiełbasy.
  • 4 4. Następnie dodajemy pomidory krojone, koncentrat, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: cukier trzcinowy, majeranek, cząber, czosnek staropolski, kminek oraz pieprz cayenne i dusimy wszystko około 5 minut.
  • 5 5. Powstały sos pomidorowy z kiełbasą dodajemy do garnka z fasolą, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 20 minut. Życzę smacznego! :)

Porady

Gotową fasolkę możemy podać ze świeżym pieczywem i ulubionymi ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować