Nietuzinkowe szaszłyki z piersi kurczaka, zawiniętej w roladki z pomidorowo - bazyliowym nadzieniem, z pewnością zaskoczą gości.
Składniki:
Składniki na 8-10 sztuk:
4 filety z piersi kurczaka
200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
pół słoika koncentratu pomidorowego Pudliszki
świeże liście bazylii
sól, pieprz, odrobina cukru
zioła prowansalskie
olej do smarowania
Drobiowe ślimaczki pomidorowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka lekko rozbić, trochę grubiej niż na kotlety, przyprawić solą i pieprzem.
Koncentrat pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Każdy filet posmarować z jednej strony koncentratem. Ułożyć plaster wędzonego boczku a następnie liście świeżej bazylii. Zwinąć ciasno w roladkę.
2.Każdą roladkę owinąć z osobna folią spożywczą lub aluminiową, wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
3.Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić w dość grube ślimaczki. Nadziewać po 4 na każdy patyczek do szaszłyków. Szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi i posmarować olejem. Ułożyć na ruszcie. Grillować po ok. 10-15 minut z każdej strony. Podawać z ulubioną sałatką.
Porady
Szaszłyki można dodatkowo posypać ulubioną przyprawą do grilla, najlepiej ziołową.
Komentarze