Drobiowe ślimaczki pomidorowe na patyku

4.5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Nietuzinkowe szaszłyki z piersi kurczaka, zawiniętej w roladki z pomidorowo - bazyliowym nadzieniem, z pewnością zaskoczą gości.

Składniki:

  • Składniki na 8-10 sztuk:

    4 filety z piersi kurczaka
    200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
    pół słoika koncentratu pomidorowego Pudliszki
    świeże liście bazylii
    sól, pieprz, odrobina cukru
    zioła prowansalskie
    olej do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Drobiowe ślimaczki pomidorowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drobiowe slimaczki na patyku 1 1. Filety z kurczaka lekko rozbić, trochę grubiej niż na kotlety, przyprawić solą i pieprzem.
    Koncentrat pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Każdy filet posmarować z jednej strony koncentratem. Ułożyć plaster wędzonego boczku a następnie liście świeżej bazylii. Zwinąć ciasno w roladkę.
  • Drobiowe ślimaczki na patyku 2 2. Każdą roladkę owinąć z osobna folią spożywczą lub aluminiową, wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  • 3. Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić w dość grube ślimaczki. Nadziewać po 4 na każdy patyczek do szaszłyków. Szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi i posmarować olejem. Ułożyć na ruszcie. Grillować po ok. 10-15 minut z każdej strony. Podawać z ulubioną sałatką.

Porady

Szaszłyki można dodatkowo posypać ulubioną przyprawą do grilla, najlepiej ziołową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować