Tarta z malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Coś dla fanów bardzo słodkich deserów.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    pół kostki (125g) margaryny
    4 łyżki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    3 tabliczki (300g) białej czekolady
    100 ml śmietany kremówki 36%
    50 g masła
    200-250 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Tarta z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone.
    Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
    Po tym czasie ciastem wylepić dno i boki formy do tarty.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach.
  • 2. Śmietankę, masło i połamaną na kawałki czekoladę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą.
  • 3. Na upieczony i wystudzony kruchy spód poukładać świeże maliny. Zalać je przestudzoną ale wciąż płynną masą z białej czekolady.
    Ciasto wstawić do schłodzenia na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Biała czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować