Filet z kurczaka na patyku to moja kolejna propozycja na grilla i nie tylko.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i ma fajną chrupiącą skórę.
Polecam.
45 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 filety z kurczaka (około 500g)
Opakowanie boczku wędzonego w planach
Sól pieprz do smaku
0.5 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
Łyżeczka rozmarynu
Łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Papryka ostra według uznania
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Kurczak na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek posiekać.
Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników ( oprócz boczku) mieszamy i odstawiamy na 30minut.
Po tym czasie nabijamy naszego kurczaka na patyk do szaszłyków i owijamy go boczkiem.
Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub patelni po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej takie szaszłyki smakują w towarzystwie sałaty z pomidorem i pestkami dyni oraz sosem czosnkowym lub amerykańskim.
Komentarze