Kurczak na patyku

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Filet z kurczaka na patyku to moja kolejna propozycja na grilla i nie tylko.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i ma fajną chrupiącą skórę.
Polecam.

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka (około 500g)
    Opakowanie boczku wędzonego w planach
    Sól pieprz do smaku
    0.5 łyżeczki curry
    2 ząbki czosnku
    Łyżeczka rozmarynu
    Łyżka soku z cytryny opcjonalnie
    Papryka ostra według uznania
    2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Kurczak na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak na patyku 1. Czosnek posiekać.
    Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
    Przekładamy do miski dodajemy resztę składników ( oprócz boczku) mieszamy i odstawiamy na 30minut.
    Po tym czasie nabijamy naszego kurczaka na patyk do szaszłyków i owijamy go boczkiem.



    Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub patelni po kilka minut z każdej strony.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
    Najlepiej takie szaszłyki smakują w towarzystwie sałaty z pomidorem i pestkami dyni oraz sosem czosnkowym lub amerykańskim.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Impreza Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować