Frytka na patyku

4.47 (156 ocen)

  • 35 min

Skręcona frytka, którą można kupić w różnych turystycznych miejscowościach. Dużo tańsza wersja, którą można zrobić samemu w domu.

  • 35 min

Składniki:

  • -tyle ziemniaków ile chcemy frytek
    -przyprawy (u mnie sól i pieprz ziołowy)
    -kawałek masła
    -olej do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Frytki Przystawki

Frytka na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe frytki 1. Każdego ziemniaka obieramy i kroimy nożykiem do robienia sprężynek. Każdego ziemniaka potem składamy w całość i nadziewamy na patyk od szaszłyka. Smarujemy je pędzelkiem pomoczonym w oleju, posypujemy przyprawami i pieczemy na blasze ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Na każdego ziemniaka położyłam jeszcze podczas pieczenia po kawałku masła.

Porady

Ziemniaki można upiec także na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować