Ambasador - Ciasto z kremem na koniec lata

4.44 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

...to koniec lata, jeden z tych dni, gdy słońce blednie, a ogród lśni. Weranda, to najlepsze miejsce, gdzie można delektować się tym pysznym ciachem. Do tego jeszcze filiżanka aromatycznej kawy... i jesteśmy w siódmym niebie...:):)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    1 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki mąki pszennej
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    400 g masła roślinnego

    4 łyżki nutelli
    garść posiekanych orzechów włoskich
    garść rodzynek
    50 ml rumu ( Galeon )
    50 g czekolady deserowej

    puszka brzoskwiń w syropie
    50 g czekolady białej

    herbatniki maślane jasne
    herbatniki maślane kakaowe ciemne

    100 g czekolady deserowej
    100 g czekolady mlecznej
    200 ml śmietany 30 %
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.44 (176 ocen)

Ambasador - ciasto z kremem na koniec lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, usztywnić cukrem. Kolejno dodawać żółtka i ucierać. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do jajek i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( 23 x 33 cm ). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić. Zdjąć papier i ponownie ciasto umieścić w foremce.
    Z 1 litra mleka odlać ok szklankę mleka. Większą część mleka zagotować, a w pozostałym rozprowadzić budynie, mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
    Masło roślinne spienić i stopniowo dodawać ugotowany budyń.
    Gotowy krem podzielić na dwie części.
    Do jednej części dodać nutellę, posiekane drobno orzechy i namoczone wcześnie w rumie rodzynki, startą w wiórki czekoladę deserową. Pomieszać.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu na sicie i drobno pokroić.
    Do drugiej części kremu dodać pokrojone brzoskwinie i startą w wiórki białą czekoladę.
    Biszkopt w foremce nasączyć syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć ciemny krem z orzechami, rodzynkami, czekoladą. Ładnie wyrównać. Przykryć ciemnymi herbatnikami.
    Na ciemne herbatniki wyłożyć jasny krem z brzoskwiniami i białą czekoladą. Ładnie wyrównać i przykryć jasnymi herbatnikami.
    Wstawić do lodówki.
    Śmietanę zagrzać i dodać czekoladę deserową i mleczną. Najlepiej w małych kawałkach. Podgrzewać, mieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić, ale jeszcze ciepłą wylać na jasne herbatniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
    Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc.
    Podać w blasku ciepłych promieni słońca z aromatyczną kawą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować