Ciasto Ambasador

4.5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dość nietypowe ciasto. Połączenie ucieranego ciasta, dżemu i bezy z kokosem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g margaryny (u mnie Palma)
    - 220 g cukru
    - 125 ml wody
    - 2,5 łyżki kakao
    - opakowanie cukru wanilinowego
    - 2 szklanki mąki
    - 3 jajka
    - 2 żółtka
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    - dżem truskawkowy
    - 2 białka
    - łyżka cukru
    - 50 g kokosu
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Beza Dżemy

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymiary formy 28 cm x 24 cm.

    Margarynę z wodą rozpuszczamy w garnku. Dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy i kakao. Gotujemy aż cukier się rozpuści. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i wbijamy 5 żółtek. Wszytko dokładnie ucieramy. Ubijamy pozostałe nam 2 białka. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  • 2. W misce ubijamy na sztywno kolejne 2 białka. Dodajemy do nich cukier i ucieramy na gładko. Na końcu dodajemy kokos i delikatnie mieszamy.
  • 3. Na ciasto nakładamy w równych odległościach po łyżce dżemu tworząc plamki. Te plamki dżemu przykrywamy ubitymi białkami z kokosem.

    Placek pieczemy w 160°C przez około 45-50 minut.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować