Ciasto z kremem na koniec lata

  • wyświetlono: 5244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

...to koniec lata, jeden z tych dni, gdy słońce blednie, a ogród lśni. Weranda, to najlepsze miejsce, gdzie można delektować się tym pysznym ciachem. Do tego jeszcze filiżanka aromatycznej kawy... i jesteśmy w siódmym niebie...:):)

ewaeu
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

1 l mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
4 łyżki cukru
400 g masła roślinnego

4 łyżki nutelli
garść posiekanych orzechów włoskich
garść rodzynek
50 ml rumu ( Galeon )
50 g czekolady deserowej

puszka brzoskwiń w syropie
50 g czekolady białej

herbatniki maślane jasne
herbatniki maślane kakaowe ciemne

100 g czekolady deserowej
100 g czekolady mlecznej
200 ml śmietany 30 %
płatki migdałowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem na koniec lata

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, usztywnić cukrem. Kolejno dodawać żółtka i ucierać. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do jajek i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( 23 x 33 cm ). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić. Zdjąć papier i ponownie ciasto umieścić w foremce.
    Z 1 litra mleka odlać ok szklankę mleka. Większą część mleka zagotować, a w pozostałym rozprowadzić budynie, mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
    Masło roślinne spienić i stopniowo dodawać ugotowany budyń.
    Gotowy krem podzielić na dwie części.
    Do jednej części dodać nutellę, posiekane drobno orzechy i namoczone wcześnie w rumie rodzynki, startą w wiórki czekoladę deserową. Pomieszać.
    Brzoskwinie odsączyć z syropu na sicie i drobno pokroić.
    Do drugiej części kremu dodać pokrojone brzoskwinie i startą w wiórki białą czekoladę.
    Biszkopt w foremce nasączyć syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć ciemny krem z orzechami, rodzynkami, czekoladą. Ładnie wyrównać. Przykryć ciemnymi herbatnikami.
    Na ciemne herbatniki wyłożyć jasny krem z brzoskwiniami i białą czekoladą. Ładnie wyrównać i przykryć jasnymi herbatnikami.
    Wstawić do lodówki.
    Śmietanę zagrzać i dodać czekoladę deserową i mleczną. Najlepiej w małych kawałkach. Podgrzewać, mieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić, ale jeszcze ciepłą wylać na jasne herbatniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
    Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc.
    Podać w blasku ciepłych promieni słońca z aromatyczną kawą.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoimprezado kawyambasadordo herbatyna imprezęciasto z brzoskwiniamiPoczęstunekciasto z czekoladąrodzinne spotkanieciasto z rodzynkamiciasto z krememciasto na koniec lata
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z masą krówkową

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto z kremem krówkowym.

Ciasto z masą karmelową idealne...

SNICKERS BEZ PIECZENIA  - ciasto na herbatnikach z kremem z mleka w proszku

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SNICKERS BEZ PIECZENIA - ciasto na herbatnikach...

Dziś mam dla Was przepis na GENIALNE...

Ciasto na majonezie z galaretką wiśniową i cynamonowym kremem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto na majonezie z galaretką wiśniową...

Ciasto wygląda bardzo efektownie...

Orzeszek z karmelem i kremem cappuccino na biszkopcie

Dodane przez: juchab

Ciasto Kruchy orzeszek z karmelem i kremem...

Puszysty kakaowy biszkopt w ciekawym...

ciasto marchewkowe z kremem

Dodane przez: klementynka

ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe jest niezwykle...

Czekoladowe ciasto na nalewce z kremem orzechowym

Dodane przez: juchab

Czekoladowe ciasto na nalewce z kremem orzechowym

Wilgotne, mięciutkie i aromatyczne...