ciasto Ambasador

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Dostojne i szacowne w smaku... tortowe ciasto, które rozpływa się ustach. Ambasador kryje całe bogactwo smaków, jest krem czekoladowy z alkoholowym posmakiem, jest masa bakaliowa z rodzynkami, kokosem i migdałami, wszystko przykryte orzeźwiającą w smaku galaretką z brzoskwiniami, zaprawdę przepyszne połączenie :)))

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    4 jaja

    6 łyżek cukru

    1,5 łyżki ciemnego kakao

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

    szczypta soli





    krem bazowy:

    1 litr mleka (użyłam 2%)
    2 żółtka

    2 kopiaste łyżki maki pszennej tortowej

    1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej

    1 szklanka cukru

    3 łyżki cukru waniliowego

    400 gramów masła lub masła roślinnego (w temp. pokojowej)

    2 budynie waniliowe bez cukru (razem 80 gramów proszku)



    krem czekoladowy:

    3 kopiaste łyżki ciemnego kakao

    100 gramów posiekanej drobno gorzkiej czekolady



    krem biały -bakaliowy:

    1 garść rodzynek

    4 łyżki wiórków kokosowych

    garść płatków migdałowych



    dodatkowo:

    150 gramów herbatników typu petitki

    puszka brzoskwiń w zalewie

    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

    800 ml gorącej wody
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ambasador 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy, potem wrzucamy żółtka, krótko miksujemy na średnich obrotach do połączenia, na końcu wsypujemy kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich do połączenia, ale nie dłużej.








    Prostokątną blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt, pieczemy około 25 minut do "suchego patyczka"(funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).





    Studzimy.
    Papier odrywamy do ostudzeniu ciasta.



    Gotujemy masę bazową.

    Z litra mleka odlewamy szklankę, dodajemy żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i obie mąki, miksujemy do połączenia składników.






    Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, kiedy zawrze wlewamy przygotowana miksturę żółtkowo- budyniową i energicznie mieszając zagotowujemy do zgęstnienia jak tradycyjny budyń.



    Masę schładzamy.

    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, całość ucieramy do połączenia składników.
  • Ambasador 2. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.

    Do jednej dodajemy kakao i miksujemy do połączenia składników.



    Potem wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.



    Teraz zabieramy się za krem jasny bakaliowy.
    Do masy wrzucamy rodzynki, płatki migdałowe i kokos, mieszamy łyżką.




    Składamy ciasto.
    Ciemny biszkopt nasączamy alkoholem lub zalewą z brzoskwiń, średnio obficie.



    Na biszkopt wykładamy ciemny krem i delikatnie wyrównujemy powierzchnię.
    Na krem wykładamy herbatniki, które również ponczujemy zalewą lub alkoholem.







    Na herbatniki delikatnie, by się nie poprzesuwały, wykładamy jasny krem bakaliowy i wyrównujemy powierzchnię.





    Na jasną masę układamy osączone z zalewy i pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie.



    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy na owoce, schładzamy w lodówce najlepiej całą noc.

    Smacznego ! :)

Porady

Jeśli do kremu dodajemy alkohol, zróbmy to pod sam koniec miksowania. Rodzynki możemy namoczyć w rumie i osączyć delikatnie na ręczniku papierowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować