Ciasto kakaowo-kokosowe z gruszkami

4.49 (189 ocen)

Idealne połączenie kakao, kokosów i gruszek. :-) Pyszne ciasto wg mojego pomysłu, które może nawet zastąpić tort na przyjęciu:-)

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    3 płaskie łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka kokosowa:
    5 białek
    15 dkg cukru
    15 dkg wiórków kokosowych
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany kremówki
    5-7 dkg cukru pudru (do smaku)
    2 płaskie łyżki żelatyny

    Masa budyniowa czekoladowa:
    1 duży budyń czekoladowy (na 3/4 l mleka)
    3/4 l mleka
    2 żółtka
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    1 kostka masła

    Polewa czekoladowa:
    4 łyżki margaryny
    4 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody
    6-7 kostek gorzkiej czekolady

    Dodatkowo:
    1 mały słoik gruszek w syropie (mogą być też z puszki)
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Ciasto kakaowo-kokosowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielić od żółtek. Mąkę i kakao przesiać przez sitko do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
    Białka ubijać, a gdy będą sztywne stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka. Na końcu dodać mąkę z kakao i proszkiem, delikatnie wymieszać. Piec w temp. 160 stopni około 30 minut (duża blaszka 23x38 cm natłuszczona i wyłożona papierem do pieczenia). Ostudzić, zdjąć skórkę z górnej części biszkopta. Przekroić go na 2 blaty.
  • 2. Wkładka kokosowa:
    Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Dodać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, ocet. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut - do zrumienienia (duża blaszka 23x38 cm natłuszczona i wyłożona papierem do pieczenia).
  • 3. Masa budyniowa czekoladowa:
    Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając do niego 2 żółtka i 2 płaskie łyżki mąki pszennej (dodać podczas łączenia budyniowego proszku z częścią mleka - będzie bardziej gęsty). Ostudzić, zmiksować z masłem. W razie potrzeby dosłodzić.
  • 4. Masa śmietanowa:
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dodać odcedzone i pokrojone gruszki z syropu, wymieszać.
  • 5. Polewa czekoladowa:
    Margarynę rozpuścić w garnku na wolnym ogniu,
    dodać wodę i cukier, a kiedy się rozpuszczą -
    kakao, a następnie czekoladę.
  • 6. Na jedną część biszkopta kakaowego wyłożyć masę budyniową. Przykryć wkładką kokosową, a na nią wylać tężejącą masę śmietanową z gruszkami. Następnie położyć drugą część biszkopta kakaowego. Udekorować polewą i wiórkami kokosowymi.

Porady

Żelatynę należy rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić ją przed połączeniem ze śmietaną (powinna być letnia). Jeżeli będzie za ciepła, to śmietana się rozpuści.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować