Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami

4.51 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Częstuję pysznym kakaowym ciastem z wiórkami kokosowymi i mnóstwem świeżych malin. Dzięki dużej ilości owoców ciasto nie jest zbyt suche, jest idealnie wilgotne. Takie ciasto to najlepiej podać z filiżanką ulubionej kawy lub z kubkiem mleka. To ciasto zawsze się udaje. Zachęcam, upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    pół szklanki oleju
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wiórków kokosowych
    4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Dodatkowo:
    2 szklanki świeżych malin
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste, wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: wiórki kokosowe, obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy.
  • 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Na wierzch ciasta układamy maliny, wcześniej umyte i osuszone.
  • 3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy.
  • 4. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Maliny Owoce Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować