Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar

4.5 (191 ocen)

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone masą z batoników Ikar . Idealne połączenie smaków.

Składniki:



  • Ciasto kakaowe:
    25 dkg margaryny
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    4 żółtka
    25 dkg mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:
    4 białka
    15 dkg cukru
    15 dkg kokosu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    1 szklanka mąki
    2 łyżki wody
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka

    25 dkg margaryny

    3 batony Ikar
    3 łyżki mleka
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Batony

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami ikar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 1. Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy.

    Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy.

    Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

    Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

    Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus.

    Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 5. Rozsmarowujemy.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni.

    Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 7. Na biszkopt dajemy masę białą i rozsmarowujemy.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar 8. Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Kokos Masa Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować