Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar

  • wyświetlono: 1201 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Smaczne ciasto kakaowo-kokosowe oraz biszkoptowe przełożone masą z batoników Ikar . Idealne połączenie smaków.

15608573_10209994744458189_1327075467_o

Składniki



Ciasto kakaowe:
25 dkg margaryny
1 szklanka cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao
4 żółtka
25 dkg mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dkg cukru
15 dkg kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
3 jajka
5 łyżek cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki wody
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka

25 dkg margaryny

3 batony Ikar
3 łyżki mleka
2 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar

  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar1. Robimy ciasto kakaowe: do garnka dajemy margarynę, cukier, mleko, kakao i to wszystko zagotowujemy, jak chwilę pokipi, to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar2. Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy.

    Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar3. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar4. Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy.

    Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

    Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

    Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.

    Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus.

    Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar5. Rozsmarowujemy.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar6. Robimy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, wodę, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy i pieczemy w brytfance o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut w temp. 180 stopni.

    Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar7. Na biszkopt dajemy masę białą i rozsmarowujemy.
  • Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar8. Przekładamy drugim plackiem kakaowo-kokosowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptkokosmasakakaobatonspirytusciasto dwukoloroweciasto z alkoholembaton Ikarmasa z batonami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowo- kokosowe z masą krówkową.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto czekoladowo-kokosowe z masą krówkową.

Pyszny przekładaniec z masą krówkową,...

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

ciasto z mirabelkami

Dodane przez: Bożena Z.

Kokosowo- kakaowo-kisielowe ciasto z mirabelkami...

trzy smaki plus mirabelki w cukrowej...

gotowe ciasto

Dodane przez: jo_asia86

Ciasto z masą kokosową i galaretką

Polecam fanom wiórków kokosowych

Dodane przez: Konto nieaktywne

CIASTO Z MASĄ KOKOSOWĄ

szybkie ciasto na tygodniu

Dietetyczne ciasto z fasoli (bez mąki). Kakaowo-kokosowe

Dodane przez: kamila19851

Dietetyczne ciasto z fasoli (bez mąki). Kakaowo-kokosowe

To ciasto powstało z potrzeby,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE