Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: do miski wlać mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do niego pozostały cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, mąkę i sól. Zagnieść ciasto, przełożyć je do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
Owoce obtoczyć w bułce tartej i posypać nimi ciasto.
Kruszonkę pokruszyć palcami nad owocami.
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Piec ciasto około 45 minut (termoobieg).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze