PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Ciasto drożdżowe z budyniem i owocamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/55/ciasto-drozdzowe.jpeg60004000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-drozdzowe-z-budyniem-i-owocami
1.
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, mąkę i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.
Do wyrobienia ciasta używam robota z końcówką typu hak (można również wyrobić ciasto ręcznie w misce). Do miski przesiewam 4 szklanki mąki. Dodaję cukier, szczyptę soli, 2 jajka, mleko i wyrośnięte drożdże. Mieszam na wolnych obrotach i pod koniec dodaję rozpuszczone ,letnie mleko. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić podsyp jeszcze mąką,ale nie dużo,bo to ciasto może być lekko klejące. Odstaw ciasto przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia na godzinę.
3.
Gdy ciasto rośnie przygotuj kruszonkę i zostaw ją w lodówce.
Kruszonka:
Masło posiekaj na drobne kawałki , włóż do miski ,dodaj cukry i mąkę. Następnie delikatnie ściskamy składniki ,aby powstała kruszonka.
4.
Wiśnie odsącz z soku, a rabarbar obierz ze skórki i potnij na kawałki.
Budyń: pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko z cukrem zagotuj i wlej mleko z budyniem. Mieszaj,aby ni powstały grudki i gotowy budyń wylej na płaski talerz,aby szybciej ostygł.
5.
Forma o wymiarach 36cm/24cm lub trochę większą. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą.
6.
Na ciasto wyłóż owoce oraz kawałki budyniu. Posyp schłodzoną kruszonką i pozostaw ciasto w formie na 20 minut.
7.
Pieczemy w 180-200st (w zależności od piekarnika) przez 40-45 minut do suchego patyczka. Jeśłi pieczesz w 200 st to około 10 minut przed końcem można zmniejszyć temperaturę do 180st.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze