Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

  • wyświetlono: 2633 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne i lekkie ciasto drożdżowe najlepiej smakuje tego samego dnia,bo jest miękkie i wilgotne.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 24 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn drożdżowy:
50 dkg drożdży (pół kostki),
100 ml ciepłego mleka,
1 łyżka cukru,
1 łyżka mąki.

Ciasto:
4 pełne szklanki mąki,
150ml mleka,
100 gramów roztopionego masła 82%,
ok 1 szklanki cukru,
2 jajka,
szczypta soli.

Kruszkonka:
1 szkalnka mąki
100 gramów zimnego masła,
3łyżki cukru
1 cukier waniliowy.

1 budyń np.malinowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru.

+dowolne owoce: wiśnie i rabarbar

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z budyniem i owocami

  • drożdże1. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, mąkę i kruszymy drożdże. Całość mieszamy i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • ciasto drożdżowe2. Do wyrobienia ciasta używam robota z końcówką typu hak (można również wyrobić ciasto ręcznie w misce). Do miski przesiewam 4 szklanki mąki. Dodaję cukier, szczyptę soli, 2 jajka, mleko i wyrośnięte drożdże. Mieszam na wolnych obrotach i pod koniec dodaję rozpuszczone ,letnie mleko. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić podsyp jeszcze mąką,ale nie dużo,bo to ciasto może być lekko klejące. Odstaw ciasto przykrywając ręcznikiem kuchennym do wyrośnięcia na godzinę.
  • kruszonka3. Gdy ciasto rośnie przygotuj kruszonkę i zostaw ją w lodówce.
    Kruszonka:
    Masło posiekaj na drobne kawałki , włóż do miski ,dodaj cukry i mąkę. Następnie delikatnie ściskamy składniki ,aby powstała kruszonka.
  • składniki4. Wiśnie odsącz z soku, a rabarbar obierz ze skórki i potnij na kawałki.
    Budyń: pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko z cukrem zagotuj i wlej mleko z budyniem. Mieszaj,aby ni powstały grudki i gotowy budyń wylej na płaski talerz,aby szybciej ostygł.
  • o wymiarach 36cm/24cm lub trochę większą5. Forma o wymiarach 36cm/24cm lub trochę większą. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą.
  • ciasto6. Na ciasto wyłóż owoce oraz kawałki budyniu. Posyp schłodzoną kruszonką i pozostaw ciasto w formie na 20 minut.
  • ciasto7. Pieczemy w 180-200st (w zależności od piekarnika) przez 40-45 minut do suchego patyczka. Jeśłi pieczesz w 200 st to około 10 minut przed końcem można zmniejszyć temperaturę do 180st.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoCiastobudyńciasto drożdżowedrożdżeRabarbarWiśnieowocedrożdżówkaCiasto na latociasto drożdżówe z owocamidrożdżówka z owocamiciasto drożdżowe z budyniemcoasto z budyniem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na herbatnkach z budyniem, serkiem i owocami lata

Dodane przez: ewaeu

Ciasto na herbatnikach z budyniem, serkiem...

Ciasto bez pieczenia. Łatwe do...

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Dodane przez: Lucyna86

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Szybkie ciasto drożdżowe z kruszonką...

Ciasto drożdżowe z owocami

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto drożdżowe z owocami

Pyszne ciasto, które szybko znika.

ciasto bez pieczenia

Dodane przez: anka1988

Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami

Uwielbiam te ciasto bez pieczenia...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

Przepis dostałem od mojej babci

Dodane przez: kamilmaliszow

Pyszne ciasto z budyniem i owocami

To ciasto jest na każdym naszym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE