Ciastka z amoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do miseczki przekładamy zimną śmietanę. Dodajemy amoniak i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy żółtka i amoniak ze śmietaną. Chwilkę jeszcze siekamy razem nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm podsypując mąką. Foremką wycinamy dowolny kształt. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Za pomocą pędzelka smarujemy każde ciastko białkiem i posypujemy cukrem tuż przed pieczeniem.
Ciastka pieczemy około 10-15 minut, do zarumieniania.
Komentarze