Ciastka z amoniakiem

3.21 (14 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób

Pyszne kruche maślane ciasteczka wywodzące się z kuchni polskiej.

  • 35 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • • 500g mąki pszennej,
    • 250g masła,
    • 4 łyżki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka amoniaku,
    • 4 żółtka,
    • 120g cukru pudru,
    • DODATKOWO:
    • 2 białka,
    • cukier
Wystaw ocenę:

3.21 (14 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciastka z amoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Do miseczki przekładamy zimną śmietanę. Dodajemy amoniak i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy żółtka i amoniak ze śmietaną. Chwilkę jeszcze siekamy razem nożem, a następnie już rękoma zagniatamy ciasto. Zagniatamy gładkie ciasto.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm podsypując mąką. Foremką wycinamy dowolny kształt. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Za pomocą pędzelka smarujemy każde ciastko białkiem i posypujemy cukrem tuż przed pieczeniem.
    Ciastka pieczemy około 10-15 minut, do zarumieniania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować