Ciastka amoniaczki

4.48 (165 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Kruchutkie małe ciasteczka obsypane grubym cukrem, będą świetnym deserem do porannej kawy ;) Są szybkie do wykonania ;) a jeszcze szybsze do schrupania.

  • 45 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    2 jajka
    2 żółtka
    10 dag masła
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    1 dag amoniaku

    1 opakowanie grubego cukru do wypieków
    1 jajko do smarowania ciasteczek
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciastka amoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić na stolnicy wszystkie składniki. Rozwałkować na 1/2 cm, za pomocą dowolnych kształtów wycinać ciasteczka, moczyć w roztrzepanym jajku, posypać grubym cukrem. Ciasteczka układać na blaszce wysmarowanej olejem. Piec na złoty kolor w temp. 160 stopni.

Porady

Zamiast grubego cukru do wypieków, można użyć zwykłego cukru kryształu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amoniak Cukier waniliowy Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować