Słoweński pudding ryżowy

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Pieczony pudding ryżowy to kwintesencja słoweńskiej kuchni. Jest podawany w Słowenii nawet w szpitalach, aby zapewnić komfort i poczucie ciepła domowego nawet w miejscach publicznych. Przygotowany jest z ugotowanego ryżu. Podaje się go pokrojony w plastry, jak ciasto. To idealny popołudniowy deser.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • 200g ryżu do risotto (arborio),
    • ½ szklanki wody,
    • 3 szklanki mleka,
    • 1/3 szklanki cukru (80-85g),
    • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    • 60g miękkiego masła,
    • 4 jajka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Słoweński pudding ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x30cm smarujemy niewielką ilością masła. Odstawiamy na bok. Ryż umieszczamy na sitku i płuczemy chwilkę pod bieżącą wodą.
    W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem. Wsypujemy ryż i ponownie całość zagotowujemy. Garnek przykrywamy i ryż gotujemy około 25-30 minut co jakiś czas mieszając. Ryż studzimy do temperatury pokojowej.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy mikserem przez 3 minuty z cukrem, skórką z cytryny i ekstraktem z wanilii. Dodajemy masło i ucieramy jeszcze przez 2 minuty. Do żółtek dodajemy ryż i mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia. Gdyby pudding zaczynał się spiekać to jego wierzch przykrywamy folią.
    Pudding podajemy na ciepło oprószony cukrem pudrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż do risotto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować