Ciastka na smalcu z cukrem

4 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo kruchutkie, wręcz rozpływające się w ustach po nagryzieniu ciasteczka na smalcu z cukrem brązowym. Polecam upiec podwójną porcję, bo znikają szybciej niż się je piecze, tylko nie zamieniajcie smalcu na inny tłuszcz, bo ciasteczka nie wyjdą już tak smaczne. Do ciasta nie dodajemy jajek a i tak ciasteczka wychodzą.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g smalcu (kostka)
    2 szklanki mąki pszennej
    3 płaskie łyżki śmietany 18%
    2 łyżki cukru kryształu
    2 krople esencji waniliowej

    Dodatkowo:
    cukier brązowy
    jajko
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Babeczki

Ciastka na smalcu z cukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy smalec, śmietanę, cukier, esencję i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy w papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy cienko lub grubiej jak kto woli, wycinamy za pomocą foremek dowolne kształty.
  • ciastka 2. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem brązowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 10 minut aż nabiorą lekko złotego koloru.

Porady

Z podanej porcji wychodzi około 55 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować