Ciastka „Amoniaczki”

  • wyświetlono: 143 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle aromatyczne ciasteczka pochodzące z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Niezwykły smak ciastka „Amoniaczki” zawdzięczają dodatkowi amoniaku. Są to pyszne, kruchutkie ciasteczka, gdzie zupełnie nie czuć w nich amoniaku.

Honorata Kielczyk
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia lub amoniaku
1 jajko
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciastka „Amoniaczki”

  • 1. Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję jajko. Mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę.
    Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkadla dziecikruche ciasteczkaciasto kruchemasa kajmakowaSzybki deseramoniaczkiciastka amoniaczkiciasetczkakuchnia babaci

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka"Amoniaczki" z proszkiem do pieczenia

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciastka „Amoniaczki” z proszkiem do pieczenia

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle...

Amoniaczki

Dodane przez: kada

Tradycyjne amoniaczki

Pyszne, kruchutkie ciasteczka -...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Puchate amoniaczki

Jeśli ktoś nie boi się zapachu...

Amoniaczki

Dodane przez: tunka

CIASTECZKA „AMONIACZKI”

Przepis kojarzy mi się niezmiennie...

Ciasteczka "Amoniaczki"

Dodane przez: Patrycja33

Ciasteczka "Amoniaczki"

Ciasteczka amoniaczki, to zdecydowanie...

image-1jp63vf

Dodane przez: Mniam1

Amoniaczki ciasteczka

Amoniak sprawia, że ciasteczka...