Może się wydawać, że połączenie chrzanu i żurawiny jest nietrafione. Nic bardziej mylnego, ponieważ te smaki pasują do siebie idealnie Ostry chrzan i słodka żurawina, a do tego chude mięsko – wspaniały, szybki i prosty obiad
Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę.
2.Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
3.Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem.
4.Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką i ewentualnie solą i pieprzem. Życzę smacznego :)
Komentarze