Warzywne risotto z indykiem

4.5 (180 ocen)

Moja wersja obiadu na szybko :)

Składniki:

  • - 400g ryżu arborio do risotta
    - ok 500g filetu z indyka
    - 3 kolorowe papryki ( u mnie zielona, czerwona i żółta)
    - kilka kolorowych pomidorków koktajlowych ( u mnie żółte i czerwone)
    - 2 cebule
    - 2 duże ząbki czosnku
    - 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju do smażenia
    - sól, pieprz do smaku
    - 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - po łyżeczce suszonego tymianku, majeranku , szałwii
    - ok. 1,2 l rosołu ( może być z poprzedniego dnia ew. z kostki)
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Warzywne risotto z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy, kroimy w paseczki lub kostkę - jak nam wygodniej. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Indyka myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę lub paseczki. Na patelni rozgrzewamy oba rodzaje tłuszczu. Kiedy będzie dobrze rozgrzany wsypujemy cebulę i chwilę smażymy . Następnie dodajemy indyka i papryki , smażymy ok. 5 min - co chwilę mieszając. Dodajemy ryż i podlewamy troszkę rosołem. Mieszamy. Kiedy ryż wchłonie płyn, znów trochę dolewamy - i tak co chwilę dolewamy do całkowitej miękkości ryżu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz do smaku. Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i wyłączamy ogień. Trzymamy tak ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować