Kremowa konsystencja ryżu, słodycz pomidorów oraz intensywny smak ziół. Danie wzbogaciłam paluszkami z indyka, ale uwielbiam również wersję z samymi warzywami.
Pomidorowe risotto z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów. Przekładamy na talerz. Na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy ryż i chwilę przesmażamy. Zalewamy wywarem - stopniowo dodajemy po 1 chochelce wywaru do momentu aż ryż będzie al dente. Po dodaniu do ryżu 2 łyżki wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz paseczki indyka. Kiedy ryż uzyska już odpowiednią miękkość, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser oraz 2 duże garście posiekanych ziół- idealnie pasuje szczypiorek, bazylia i oregano. Przed podaniem potrawę zdobimy świeżymi ziołami. Smacznego!
Komentarze