Pomidorowe risotto z indykiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kremowa konsystencja ryżu, słodycz pomidorów oraz intensywny smak ziół. Danie wzbogaciłam paluszkami z indyka, ale uwielbiam również wersję z samymi warzywami.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki (dla 2-3 osób):
    · ryż arborio - 1 szklanka
    · wywar warzywny - 2,5-3 szklanki
    · 1 cebula
    · 1 ząbek czosnku
    · 3 wyfiletowane pomidory
    · ok. 10 suszonych pomidorów
    · łyżka masła
    · 200 g piersi z indyka
    · szczypiorek
    · świeża bazylia i oregano
    · ser mimolette- 1-2 garście
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Pomidorowe risotto z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka kroimy na cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilkę smażymy na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów. Przekładamy na talerz. Na łyżce masła podsmażamy drobno posiekany czosnek i cebulę. Wsypujemy ryż i chwilę przesmażamy. Zalewamy wywarem - stopniowo dodajemy po 1 chochelce wywaru do momentu aż ryż będzie al dente. Po dodaniu do ryżu 2 łyżki wywaru dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże i suszone oraz paseczki indyka. Kiedy ryż uzyska już odpowiednią miękkość, zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty na tarce o dużych oczkach ser oraz 2 duże garście posiekanych ziół- idealnie pasuje szczypiorek, bazylia i oregano. Przed podaniem potrawę zdobimy świeżymi ziołami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pomidor Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować