Chleb w "garnku"

4.4 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb kojarzy mi się z rodziną. Dzisiaj znalazłam przepis, który krąży w internecie gdzie gospodynie domowe chwalą się swoimi wypiekami. Wiem jedno przepis ten zagościł w naszym domu na stałe :) i na każdą możliwą okazję.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CHLEB W GARNKU

    750 gram mąki pszennej
    25 gram świeżych drożdży lub 7 g suchych
    1/2 łyżeczki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
    2 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.4 (205 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb w "garnku" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb w "garnku" 1. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką i zagniatamy po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
    Po 30 minutach zagniatamy ciasto ponownie i znowu odstawiamy ciasto na 30 minut. Po odtsawieniu ciasta do wyrośnięcia nastawiamy piekarnik na 220'C a w nim umieszczamy naczynie żaroodporne wraz z pokrywką bądź garnek z pokrywą. Gdy ciasto wyrośnie a piekarnik nagrzeje się wraz z garnkiem wrzucamy do naczynia ciasto, które pieczemy 50 minut pod przykryciem po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy ciasto jeszcze 20 minut.
    SMACZNEGO :)

Porady

Ciasto można podzielić na kuleczki (resztę zrobić według przepisu) i poczekać aż wyrośnie ciasto dzięki temu uzyskamy pyszne i chrupiące bułeczki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować