Chleb w garnku

4.48 (190 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chleb to nieodłączna część każdego dnia. Działaj podzielę się przepisem na chleb który wychodzi przepyszny za każdym razem. Jest taki jak dawniej mięciutki w środku z chrupiącą skórką. Przyznam szczerze, że od dawna nie kupuję chleba w piekarni. Koniecznie musicie spróbować zrobić własny chleb.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g mąki
    25g świeżych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 szkl ciepłej wody
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wlewamy wodę, pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Odstawić na 15min, aż drożdże zaczną rosnąć.
    Do powstałego zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia.
    Piekarnik rozgrzewamy razem z garnkiem i pokrywką do temp 200°C.
    Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy ciasto i wkładamy do gorącego garnka i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 10 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
    Zamiast garnka używam naczynie żaroodporne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.14 (326 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować