Chleb domowy pieczony w garnku żeliwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera planetarnego.
Wszystko mieszamy końcówką hak, stopniowo zwiększając obroty.
Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia wyjmujemy z lodówki ponownie wyrabiamy końcówką hak. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Ciasto znów wyrabiamy . Wyrabianie powtarzamy jeszcze dwukrotnie co pół godziny.
2.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy kulę o średnicy około 20 cm, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
3.W czasie gdy wyrasta ciasto do zimnego piecyka wstawiamy okrągły żeliwny garnek (o średnicy 24 cm ) razem z przykrywką. Temperaturę ustawiamy na 200 stopni C. Po 45 minutach wyjmujemy gorący garnek , dno posypujemy otrębami, wkładamy ciasto, wierzch nacinamy ostrym nożem, przykrywamy przykrywką. Wstawiamy do piecyka, pieczemy w 200 stopniach C przez godzinę. Po godzinie chleb odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut aż skórka będzie rumiana.
Chleb wyjmujemy na kratkę.
Komentarze