Chleb domowy pieczony w garnku żeliwnym

4.99 (198 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób

Pyszny domowy chleb z chrupiącą skórką. Zawsze się udaje.

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • szklanka razowej kaszki orkiszowej
    szklanka mąki żytniej typ 2000
    szklanka mąki pszennej typ 1850
    2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 500
    2 szklanki mąki żytniej typ 720
    łyżeczka cukru
    łyżka soli
    80 g świeżych drożdży piekarskich (używam marki Prima)
    2 szklanki kefiru naturalnego
    około 1,5 szklanki wody (zależy od suchości mąki)
    pół szklanki płatków owsianych
    po łyżce ulubionych ziaren (np.dynia,słonecznik,siemię lniane)
    2 łyżki oleju
    otręby do podsypania
Wystaw ocenę:

4.99 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb domowy pieczony w garnku żeliwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera planetarnego.
    Wszystko mieszamy końcówką hak, stopniowo zwiększając obroty.
    Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia wyjmujemy z lodówki ponownie wyrabiamy końcówką hak. Odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Ciasto znów wyrabiamy . Wyrabianie powtarzamy jeszcze dwukrotnie co pół godziny.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, formujemy kulę o średnicy około 20 cm, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. W czasie gdy wyrasta ciasto do zimnego piecyka wstawiamy okrągły żeliwny garnek (o średnicy 24 cm ) razem z przykrywką. Temperaturę ustawiamy na 200 stopni C. Po 45 minutach wyjmujemy gorący garnek , dno posypujemy otrębami, wkładamy ciasto, wierzch nacinamy ostrym nożem, przykrywamy przykrywką. Wstawiamy do piecyka, pieczemy w 200 stopniach C przez godzinę. Po godzinie chleb odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut aż skórka będzie rumiana.
    Chleb wyjmujemy na kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować