Chleb pszenno gryczany pieczony w garnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, cukier. Drożdże rozkruszamy zalewamy woda, dokładnie mieszamy aby się rozpuściły i wlewamy stopniowo do miski z mąką, jednocześnie delikatnie mieszamy łyżką i zagarniając do środka kolejne partie mąki. Ciasto powinno być połączone. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Blat kuchenny lub stolnicę oprószamy mąką i wykładamy ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi składamy boki ciasta do środka tworząc kulę, ciasto ma przestać się kleić. Z ciasta formujemy chlebek zlepieniem do dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze na około 15 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 225 stopni C, stawiamy kratkę na blaszce w dolnej części piekarnika (u mnie 3 poziom) a na niej przykryty garnek żaroodporny lub żeliwny.
Nagrzany garnek wyciągamy ostrożnie aby się nie poparzyć i wkładamy ciasto (ja smakuje odrobiną oleju). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykrywamy i pieczemy przez ok 35 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony, ale nie przypalony przez 10-15 minut ( czas musimy dostosować do swojego piekarnika). Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po około godzinie gdy chleb całkiem ostygnie. Smacznego!
Porady
Ja sprawdzam patyczkiem do szaszłyków czy ciasto się upiekło.
Komentarze