Chleb drożdżowy pieczony w garnku żeliwnym

4.5 (188 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny, domowy chlebek. Piekę go regularnie dwa razy w tygodniu. Ma extra chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutki i dość wilgotny. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły z masełkiem :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej lub 550 mąki pszennej + 200 g mąki pełnoziarnistej
    1 płaska łyżka soli
    25 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    600 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb drożdżowy pieczony w garnku żeliwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce lub garnku (4l) rozkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłą wodę, mieszam aż składniki się rozpuszczą. Dodaję mąkę z solą, powoli i delikatnie mieszam (ciasto jest dość zwarte). Garnek przykrywam folią spożywczą lub dużym talerzem, odstawiam ciasto na 2 ½ godziny do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach wstawiam do piekarnika garnek żeliwny z pokrywką (śr. 20cm, poj. 4,2l), nastawiam na temperaturę 250 stopni. Po pół godziny kiedy ciasto kończy wyrastać, zdejmuje folię, łyżką odklejam ciasto od ścianek (ciasto opadnie, to normalne). Wyciągam nagrzany garnek (uwaga, jest bardzo gorący! trzeba uważać!), przekładam do niego ciasto, przykrywam pokrywką, wstawiam z powrotem do piekarnika. Piekę około 40 minut. Na ostatnie 2 minuty pieczenia zdejmuję pokrywkę. Po upieczeniu wyciągam chleb z garnka, studzę na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować