Domowe wędzone żeberka

3 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam żeberka wędzone a gdy jeszcze uwędzi się własnoręcznie to już prawdziwa rozkosz, są pachnące mięciutkie mięsko super odchodzi od kości, pachnące drzewem. Przepyszne, gdy tylko sami wędzimy kiełbaskę lub inne wyroby zawsze nabijam na haczyki żeberka i wędzę.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek mięsnych (płat)
    przyprawa do mięsa
    2 łyżki oleju
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Domowe wędzone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Mięso umyć a następnie oczyścić z błon i przerastających tłuszczy, mięso podzielić na 4 części. Olej wymieszać z przyprawą do mięsa i natrzeć każde żeberko. Dodatkowo oprószyć solą oraz pieprzem. Przygotowane żeberka powiesić na hakach.
  • żeberka 2. Rozpalamy ognień w wędzarni i wędzimy 3 godziny w 70-80 stopniach utrzymując cały czas temperaturę. Żeberka nie mogą być wędzone w ogniu tylko w dymie idnaczej mięso się przypali a w środku będzie surowe.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 4 spore kawałki z mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować