Domowe kabanosy - wieprzowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne domowe kabanosy z mięsa wieprzowego z przyprawami. Do ich produkcji użyłam jelit turbowanych dzięki temu ułatwia nam prace jak ktoś jeszcze nie umie sam nabijać jelit na lej od maszynki. Rodzina takimi kabanosami mnie zachwalała, stwierdzili że lepsze niż sklepowe.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • turbowane jelito na kabanosy 15 m

    2,5 kg łopatki
    1 kg boczku surowego
    2 łyżeczki soli morskiej
    łyżeczka cukru kryształu
    2 łyżeczki pieprzu mielonego
    2 główki czosnku
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego (roztarty)

    drewno do wędzenia (owocowe)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Domowe kabanosy - wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce, do mięsa dodać przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całą mięsną masę dobrze wyrobić rękoma około 15 minut aż zrobi się kleista dzięki czemu zagwarantuje nam właściwą i nierozpadającą się strukturę kabanosów.
  • kabanosy 2. Jelito turbowane przeciąć na pół i przełożyć na lej od maszynki, koniec związać. Masę mięsną przełożyć do maszynki i można zaczynać nabijanie kabanosów. Pamiętajmy aby kabanosy nabijać ręcznie, inaczej jelita popękają. Po nabiciu kabanosy przekładamy na drewniany kij lub metalowy pręt (nie może być malowany) i odstawiamy na godzinę.
  • 3. Rozpalamy ognień w wędzarni i wędzimy 3 godziny w 70-80 stopniach utrzymując cały czas temperaturę, nie może być w bezpośrednim ogniu, ponieważ popęka i spadnie, tylko w dymie. Po wędzeniu kabanosy przenosimy wraz z kijem w chłodne miejsce na 12 godzin do wysuszenia.

Porady

Do produkcji kabanosów użyłam jelit turbowanych ale jeśli masz wprawę i cierpliwość możesz użyć zwykłych jelit baranich do kabanosów. Cukier kryształ dodajemy do kiełbasy na ładny kolor. Do wędzenia użyłam drzewa owocowego dzięki temu ma ładny kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować