REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: przetwory mięsne

liczba przepisów: 11
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

MIĘSO ZE SŁOIKA

Nie ma to jak domowe mięsko, takie wg babcinego przepisu cenie sobie za oryginalny smak

kategoria: Przetwory Wędliny przetwory mięsne opublikowany: 16.07.2014 | wyświetlono: 7921 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 1
Dodane przez: Magster Magster

Mielonka wieprzowa do słoików

Smaczny i aromatyczny dodatek do kanapek.Sprawdzi się podczas wypadu w góry i na biwak. Polecam.

kategoria: Przetwory przetwory mięsne opublikowany: 20.09.2021 | wyświetlono: 137 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ika 1961

Domowa konserwa mięsna

Aromatyczna tłuszczówka z boczku. Jest zwięzła, ale nie twarda, i zawiera trochę galaretki.

kategoria: przetwory mięsne opublikowany: 24.10.2021 | wyświetlono: 96 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasja1986 Kasja1986

Sarnina w słoikach

Dziczyzna od wieków należy do najbardziej cenionych mięs pod względem wartości kulinarnych i odżywczych. W staropolskiej kuchni zajmowała ważne miejsce. Niestety w obecnych czasach straciła na popularności. Częściej sięgamy po mięso zwierząt hodowlanych - wieprzowinę lub drób. Warto jednak wrócić do tradycji i odkryć na nowo naturalne walory smakowe dziczyzny. Istotne jest to, że dziczyzna jest zdrowsza w porównaniu do mięsa pochodzącego ze zwierząt hodowlanych. Zwierzęta żyjące dziko prowadzą spokojny, naturalny tryb życia, bez stresu jak w przypadku hodowli masowej (całe życie w klatce lub na bardzo małej przestrzeni). Odżywiają się naturalnymi składnikami, bez antybiotyków, hormonów i innych sztucznych dodatków. Warto również mieć świadomość, że zwierzę, które pada w wyniku czystego strzału z broni palnej nie doświadcza stresu związanego z transportem do ubojni oraz samym ubojem. To oczywiście również przekłada się na smak mięsa. Walory smakowe dziczyzna zawdzięcza oczywiście temu, że zwierzęta odżywiają się sposób naturalny jedząc żołędzie, rośliny, owoce i zioła leśne. Dzięki czemu dziczyzna ma lekko orzechowy smak. Pod względem wartości odżywczych mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, natomiast wysoką zawartością pełnowartościowego białka oraz najwyższym poziomem żelaza w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Niska zawartość tłuszczów w mięsie zwierząt łownych to cechy, które zachęcają, żeby sięgać po ten rodzaj mięsa jak najczęściej. 100g mięsa dzika czy jelenia to około 110 – 120 kcal, a sarny lub daniela około 98 – 113 kcal. Jest to istotne, gdyż porównując tę samą zawartość kaloryczną z mięsem zwierząt hodowlanych to od 130 do aż 570 kcal. Regularne spożywanie dziczyzny dostarczy naszemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych. Dziczyzna charakteryzuje się wysoką zawartością witamin oraz soli mineralnych. Sarnina dostarczy nam wapnia, fosforu i magnezu, natomiast mięso dzika dużych ilości żelaza. Po tym dosyć obszernym wstępnie pragnę tylko dodać, że przepis, który prezentuję poniżej to samo zdrowie, kilka składników, by cieszyć się smakiem domowej konserwy, która na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

kategoria: przetwory mięsne opublikowany: 28.11.2021 | wyświetlono: 154 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0