Sernik japoński. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na bazę czekoladową podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i dokładnie studzimy.
Białka ubijamy z odrobiną soli dodajemy stopniowo szklankę cukru ubijamy aż cukier się rozpuści następnie dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty i zimną polewę małym strumieniem wlewamy do biszkoptu. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mikserem mieszamy aż wszystko się połączy. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku dokładnie należy wystudzić. Ser mielimy dwukrotnie dodajemy do niego cukier puder i śmietanę miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy zimną żelatynę i krótko mieszamy.
Biszkopt namaczamy sokiem z wiśni lub można też namoczyć go kawa rozpuszczalna połączona z ulubionym alkoholem wiśniowym. Ser wylewamy na biszkopt następnie układamy na nim wiśnie. Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech niepełnych szklankach wrzątku. Można dodać do galaretki kieliszek ulubionego alkoholu wiśniowego lub namoczyć wiśnie w alkoholu. Tężejąca galaretkę wylewamy na wiśnie chłodzimy w lodówce.
Komentarze