Sernik japoński.

4.38 (8 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Można go przygotować dodając do wiśni odrobinę alkoholu.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Baza czekoladowa:
    3/4 szkl. oleju
    0,5 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    5 łyżek kakao

    1 kg. sera białego
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki żelatyny

    2 galaretki wiśniowe
    Duży litrowy słoik z wiśniami lub dwa małe
    Dla lubiących można dodać likier wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.38 (8 ocen)

Sernik japoński. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na bazę czekoladową podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i dokładnie studzimy.

    Białka ubijamy z odrobiną soli dodajemy stopniowo szklankę cukru ubijamy aż cukier się rozpuści następnie dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty i zimną polewę małym strumieniem wlewamy do biszkoptu. Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mikserem mieszamy aż wszystko się połączy. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

    Dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku dokładnie należy wystudzić. Ser mielimy dwukrotnie dodajemy do niego cukier puder i śmietanę miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy zimną żelatynę i krótko mieszamy.

    Biszkopt namaczamy sokiem z wiśni lub można też namoczyć go kawa rozpuszczalna połączona z ulubionym alkoholem wiśniowym. Ser wylewamy na biszkopt następnie układamy na nim wiśnie. Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech niepełnych szklankach wrzątku. Można dodać do galaretki kieliszek ulubionego alkoholu wiśniowego lub namoczyć wiśnie w alkoholu. Tężejąca galaretkę wylewamy na wiśnie chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować