Bardzo pyszny i popularny sernik w net.z białymi czekoladami. Ja przepis zmodyfikowałam, upiekłam po swojemu. Sernik wyszedł, bardzo pyszny, sam puszek.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
masa serowa:
-300 g. białej czekolady
-5 jajek
-2x350=700 g. twarogu delikatnego-naturalnego
-2 cukry waniliowe
-1 budyń cytrynowy
Sernik japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady roztopić nad parą i ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem waniliowym.Do czekolad wmieszać żółtka.Przelać do większej miski, dodać ser i zmiksować. Przesiać budyń, wymieszać.Stopniowo dodawać białka, mieszając delikatnie łopatką.Przelać do foremki 23x23 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w kąpieli wodnej tz. wstawić do większej blaszki z wodą ok.1,5-2 cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w 175 *, potem obniżyć do 160 * i piec też 25 min. Wyłączyć piekarnik i przetrzymać jeszcze 25 min.
2.Piec w kąpieli wodnej tz. wstawić do większej blaszki z wodą ok.1,5-2 cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w 175 *, potem obniżyć do 160 * i piec ok. 30 min. Wyłączyć piekarnik i przetrzymać jeszcze z 30 min.
3.Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem.
Kroić jak całkiem zastygnie.
Komentarze