Sernik japoński

4.49 (141 ocen)

  • 2 godz.

Sernik japoński jest jednym z najdelikatniejszych serników jaki mogłam spróbować. Jest lekki i puszysty jak pianka. Smakiem przypomina waniliowy suflet.Przepis jest bardzo prosty, a do jego przygotowania potrzebujemy praktycznie tylko trzech składników.

  • 2 godz.

Składniki:






  • SKŁADNIKI: na tortownicę o średnicy 20 cm ; czas przygotowania 5 minut +
    czas pieczenia ok.40 minut

    6 jaj (żółtka i białka osobno)
    250 g miękkiego i kremowego serka typu "philadelphia" o temperaturze pokojowej lub kremowa ricotta
    250 g białej czekolady
    szczypta soli

    Dodatkowo do dekoracji

    50 g białej czekolady (rozpuszczonej)
    kilka malin
    listki mięty




Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, bok posmarować masłem i przykleić pergaminowy pasek.
    Ponieważ sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, należy obłożyć tortownicę na zewnątrz folią aluminiową, aby nie dostała się do środka woda.
    Do piekarnika wstawiamy wysoką brytfannę, wypełnioną do połowy wodą i nagrzewamy piekarnik do 180'C.
  • 2. Do miseczki wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać żółtka i zmiksować mikserem. Do żółtek i czekolady dodać serek i wymieszać.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać w kilku partiach do czekoladowego kremu i bardzo delikatnie wymieszać.
    Masę wylać do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
    Zabezpieczoną tortownicę wstawić do brytfanny z gorącą wodą. Piec w temperaturze 170' przez 15 minut, następnie zmniejszy temperaturę do 150'C i piec jeszcze przez ok. 35 minut.
    Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić wewnątrz piekarnika tortownicę do całkowitego wystygnięcia.
    Uwaga! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia przez pierwsze 30 minut.
    Zimny sernik obkroić i wyjąć na paterę.
    Polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować malinami i listkami mięty.
    Smacznego :)

Porady

Uwaga! Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia przez pierwsze 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny Mięta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować