Sernik japoński

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo delikatny sernik z mnóstwem "dziurek" jak w żółtym serze ;) Bardzo nietypowy bo z małą ilością sera i dużą ilością jajek oraz mąki. Piecze się go koniecznie w kąpieli wodnej dzięki czemu ma odpowiednią wilgotność i delikatność. W smaku to połączenie sernika i delikatnego ciasta biszkoptowego. Można go podawać z bitą śmietaną i owocami. Na pewno go jeszcze upiekę :)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g mielonego białego sera
    6 żółtek
    100 ml mleka
    50 g roztopionego masła
    6 białek
    100 g cukru
    60 g mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik japoński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wybić białka, wsypać cukier, ubić sztywną pianę.
    Do drugiej miski wyłożyć mielony biały ser, dodać żółtka, krótko zmiksować. Wlać mleko, roztopione masło, sok z cytryny, wsypać mąką pszenną i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz zmiksować. Wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do szczelnej tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać.
  • 2. Tortownicę wstawić do większej formy z bardzo gorącą wodą (ma sięgać do ok. 1/3-1/2 wysokości tortownicy). Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 15 minut. Po tym czasie przykręcić piekarnik do 130C, piec jeszcze 40 minut. Zostawić w wyłączonym piekarniku ok. 15 minut, wyjąć z wody, ostudzić, wyjąć z formy. Wierzch można dekoracyjnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować